USE-Center summit lægger grundstenen til ambitiøs forskningsplan
På et nyligt overstået summit fik universitetsundervisere sammen med uddannelsesforskere fra USE-Centret kortlagt udfordringer for undervisning. Resultaterne vil danne grundlag for konkrete forskningsprojekter med og for undervisere i de naturvidenskabelige discipliner.

I løbet af 24 timer i København fik uddannelsesforskere fra USE-Centret og undervisere fra danske universiteter defineret de største udfordringer for uddannelse inden for deres disciplin – og for at lægge grundstenen til forskning, der adresserer disse udfordringer.
Den viden, der blev delt, og de idéer, der blev skabt, vil give den bedst mulige start på USE-Centrets arbejde, siger centerleder Jan Alexis Nielsen.
"Dette møde gav os mulighed for at lære af eksperter i undervisning inden for deres respektive discipliner. Jeg er dybt taknemmelig for, at de så generøst delte deres viden og erfaring," siger Jan Alexis Nielsen.
"Jeg er virkelig imponeret over alles dedikation. Deres bidrag har sat os på en sikker kurs mod at opfylde en central del af USE-Centrets mission: at styrke naturvidenskabelig undervisning og læring på danske universiteter."

Lynafleder
Michael Seery – vicedirektør for Centre for Academic Learning and Development ved University of Bristol og medlem af USE-Centrets advisory board – beskriver mødet i København som et skelsættende øjeblik.
"USE-Centret giver en reel mulighed for at reformere og transformere naturvidenskabelig undervisning til det 21. århundrede og endnu længere frem," siger han.
"At se undervisere fra forskellige fag, lande og systemer – og så hurtigt opdage, at der er fælles centrale temaer – siger virkelig noget om potentialet i USE-Centret. Det kan fungere som en slags lynafleder for de udfordringer, der former naturvidenskabelig uddannelse globalt."

Gentænk STEM-undervisning
Undervisernes engagement og de idéer, der blev skabt, skaber høje forventninger til USE-Centrets betydning, siger Anna Danielsson, professor i Science Education ved Stockholms Universitet, en af USE-Centrets tre internationale partnere.
"USE-Centret repræsenterer en fantastisk mulighed for at gentænke og omforme videregående uddannelse i STEM-fag i et omfang, vi ikke har set før – i hvert fald ikke i denne del af verden," siger Anna Danielsson.
"Den største udfordring bliver at tænke ud over de typiske grænser for et forskningsprojekt, som vi er vant til, og at forestille sig idéer, der både er longitudinale og tværfaglige. At være ambitiøse og fantasifulde nok til at bryde med standard praksis og konventionelle naturvidenskabelige læreplaner."

Næsten rørende
Underviserne ved USE-mødet repræsenterede alle de fagområder, som centeret dækker: fysik, biologi, matematik, geovidenskab, kemi og datalogi. Fællestrækkene mellem fagene var slående, siger Rikke Frøhlich Hougaard, chefkonsulent ved Aarhus Universitet.
"Det har været vidunderligt at se, hvor stor enighed der er – både om udfordringerne og målene. Følelsen af synergi har været meget stærk – næsten rørende."
Det var især godt at se så mange undervisere deltage, understreger Rikke Frøhlich Hougaard.
"Det jeg håber allermest er, at undervisere vil se relevansen af USE-Centret og blive inspirerede. For at det skal ske, er vi nødt til at have en dyb forståelse af, hvad der skal til, for at vores forskning virkelig kan komme i spil i praksis."
I de kommende måneder vil de forskningsidéer, der blev udviklet under mødet, blive forfinet til egentlige projektbeskrivelser. I august vil dette arbejde munde ud i en forskningsstrategi, som skal guide USE-Centrets fremtidige indsats.

Kontakt
Jan Alexis Nielsen
Professor og centerleder
E-mail: janielsen@ind.ku.dk
Telefon: +4535320361
Magnus Boye
Kommunikationsmedarbejder
E-mail: mbb@ind.ku.dk
Telefon: +4535323741